Nie wyobrażam sobie włoskiej kuchni bez serów, ale nie tylko tych twardych, Uwielbiam ricottę, kremowa i jak się okazuje smaczna nie tylko w klasycznych połączeniach.
5 min
Składniki:
2 garście szpinaku baby
1/2 puszki konserwowej cieciorki
1/4 kubeczka sera ricotta
pestki z 1/2 świeżego granatu
2 łyżeczki nasionek chia
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozkładamy na talerzu, na liściach układamy cieciorkę bez zalewy.
Posypujemy pestkami granatu i przy pomocy łyżeczki nakładamy na liściach ser ricotta. Skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Posypujemy nasionkami chia, zwanymi także szałwią hiszpańską.
Komentarze