Sałatka ze świezego fenkula z cukinią i sokiem z cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrac,umyc,pokroic na mandolinie w cienkie plasterki jak pokazuje na zdjeciu.Gore z fenkula zachowac tzw "koperek"reszte wykorzystac np do zupy warzywnej a do salatki uzywamy tylko bulwy fenkula I kroimy w cienkie talarki.
cebulke tez kroimy w talarki cienkie.
2.Tak pokrojone warzywa I "koperek" z fenkula dajemy do wiekszej miski lub dowolnego naczynia wedle uznania.
Wyciskamy sok z calej cytryny I dajemy do warzyw,doprawiamy sola,pieprzem I olejem z oliwek.
Zostawiamy dokladnie wymieszane ze wszystkimi skladnikami zeby sie smaki przegryzly I serwujemy jako surowka z ulubionym daniem miesnym lub jako sama zdrowa salatka.Goraco polecam I zapraszam do wykonania.
Porady
Na zdjeciu podana jest z filetami rybnymi w panierce japonskiej.
Komentarze