Sałatka z zielonych pomidorów

4.5 (145 ocen)

Świetny dodatek do zimowych obiadków. Może również stanowić bazę do przygotowania bardziej złożonej sałatki.

Składniki:

  • Do załadowania 1 litrowych słoików:
    8 i 1/2 kg zielonych pomidorów
    10 czerwonych cebul
    3 pęczki natki pietruszki
    1 łyżeczka gorczycy do każdego słoika

    Zalewa:
    12 szklanek wody
    3 szklanki octu 10%
    5 szklanek cukru
    4 łyżki soli
    100 g papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z zielonych pomidorów 1. Pomidory umyć, wysuszyć. Kroić na plastry w poprzek zaczynając od czubka - ładować do słoików. Cebule pokroić w talarki - ładować po kilka plastrów na wierzch na pomidory. Do słoika włożyć kilka gałązek natki pietruszki i wsypać gorczycę. W ten sposób napełnić wszystkie słoiki.
  • Sałatka z zielonych pomidorów 2. Składniki zalewy zagotować.
  • Sałatka z zielonych pomidorów 3. Gorącą zalewą wypełniać przygotowane słoiki. Zakręcać. Pasteryzować 30 min.

Porady

Z podanych składników wychodzi 14 słoików o pojemności 1 litra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieprz Sałata Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować