w sumie bardziej to pasta niż sałatka wale pod taką nazwą znalazłam ją kilka lat temu w gazecie. Naprawdę jest rewelacyjna,polecam:)
30 min
Składniki:
puszka tuńczyka w oleju
250 g sera białego półtłustego
3/4 świeżej czerwonej papryki
3-4 dużych ogórków konserwowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki majonezu
Sałatka z tuńczykiem i serem białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka przełożyć na sito i pozostawić na 15 minut aby olej dobrze odciekł. Do miski przełożyć ser i rozkruszyć go widelcem. Paprykę umyć,osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do sera. Ogórki także pokroić w średnią kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Dodać do miski. Obrany ząbek czosnku poszatkować. Do miski wrzucić tuńczyka i wymieszać z resztą składników. Doprawić delikatnie do smaku (ostrożnie z solą ponieważ ryba może być bardzo słona). Dodać majonez i odstawić na co najmniej pól godziny do lodówki ( ale lepiej na 1-2 godziny). Podawać z pieczywem. Smacznego!
Komentarze