Sałatka z tuńczykiem i kaszą pęczak

4.51 (200 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną sałatkę z dodatkiem tuńczyka, kaszy pęczak oraz warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • - 120 g kaszy pęczak
    - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    - 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
    - 1 czerwona papryka
    - 1 mały pęczek natki pietruszki
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - sok z cytryny
    - sól do smaku
    - świeżo zmielony pieprz
    - szczypta cukru brzozowego
    - 1 łyżeczka masła (do gotowania kaszy)
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczykiem i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczek płuczemy, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Kaszę studzimy.
  • 2. Paprykę kroimy w drobną kostkę , a natkę pietruszki siekamy.

    Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do miski wraz z ostudzoną kaszą, pokrojoną papryką i pietruszką - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem brzozowym i oliwą z oliwek.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować