Sałatka z tuńczykiem i awokado

4.5 (191 ocen)

  • 15 min

Pyszna sałatka z tuńczykiem i awokado to prawdziwa bomba witaminowa. Idealna na szybką przekąskę, lunch do pracy czy lekką kolację. Taka sałatka to pełnowartościowy posiłek, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie.

  • 15 min

Składniki:

  • 150 g mixu sałat z roszponką
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    2 kromki razowego chleba czosnkowego (lub innego ulubionego)
    10 pomidorów koktajlowych
    1/2 awokado
    1/2 strąka czerwonej papryki
    2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorkiem
    Dressing:
    2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
    1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Grzanki

Sałatka z tuńczykiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na blaszce i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sałatę rozłożyć na talerzu. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w kostkę, grzanki, odsączonego tuńczyka oraz pokrojone w kostkę awokado. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę posypać cebulką dymką i polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować