Ja dodałam tuńczyka z oleju a olej wykorzystałam jako sos do sałatki. Można dodać oczywiście innego a sos skomponować według wlasnych smaków np, majonez, musztarda czy oliwa z ulubionymi ziołami.
Składniki:
30 dag tuńczyka w kawałkach ( z oliwy z oliwek)
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3 ogórki kiszone
1 cebula
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, zielona pietruszka,
Sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka należy podzielić na mniejsze cząstki, ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka a ogórki w kostkę.
Następnie wszystkie składniki przekładamy do salaterki i delikatnie ze sobą mieszamy. Kilka łyżek zalewy z tuńczyka czyli oliwy z oliwek doprawiamy do smaku solą, pieprzem a także dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy sałatkę. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Odstawiamy na kilkanaście minut aby smaki się połączyły. Podajemy.
Komentarze