Tuńczyk wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki.
35 min
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
½ główki sałaty lodowej
3 mniejsze pomidory
20 dag mrożonej fasolki szparagowej
3 jajka ugotowane na twardo
10-12 czarnych oliwek
2 łyżki startego żółtego sera
sok z cytryny
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
szczypta cukru
sól, pieprz
Sałatka z tuńczyka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na małe kawałki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki odcinając stwardniałe części. Obrane jajka kroimy na ćwiartki. Tuńczyka dzielimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Sałatę przekładamy do salaterki i mieszamy z fasolką. Dodajemy tuńczyka, pomidory, jajka i delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy żółtym serem i układamy oliwki. Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.
Porady
Zamiast mrożonej fasolki do sałatki można dodać fasolkę z puszki lub własną pasteryzowaną w słoiku.
Komentarze