Sałatka z tuńczyka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tuńczyk wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki.

  • 35 min

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
    ½ główki sałaty lodowej
    3 mniejsze pomidory
    20 dag mrożonej fasolki szparagowej
    3 jajka ugotowane na twardo
    10-12 czarnych oliwek
    2 łyżki startego żółtego sera
    sok z cytryny
    Sos:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki octu winnego
    szczypta cukru
    sól, pieprz

Sałatka z tuńczyka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na małe kawałki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki odcinając stwardniałe części. Obrane jajka kroimy na ćwiartki. Tuńczyka dzielimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Sałatę przekładamy do salaterki i mieszamy z fasolką. Dodajemy tuńczyka, pomidory, jajka i delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy żółtym serem i układamy oliwki. Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.

Porady

Zamiast mrożonej fasolki do sałatki można dodać fasolkę z puszki lub własną pasteryzowaną w słoiku.

Komentarze

Podobne przepisy