Sałatka ta zawdzięcza swój słodko-słony smak truskawkom i fecie. Konsystencja poszczególnych składników stanowi idealnie uzupełniającą się kremowo-chrupiącą kompozycję.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ser feta: 100 gramów
- truskawki: 12 sztuk
- dojrzałe awokado: 1 sztuka
- sałata rukola: 100 gramów
- młody szpinak: 100 gramów
- limonka do skropienia: 1 łyżka
- Obrane i uprażone ziarna słonecznika: 1 łyżka
Sałatka z truskawkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą rukolę i szpinak włóż do miski. Dodaj pokrojone w podłużne paski, obrane awokado i całość skrop limonką.
2.Przygotuj truskawki - umyj je, obierz z szypułek i przekrój wszystkie na połowy. Dodaj do sałaty.
3.Fetę pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Wszystkie składniki posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.
4.Przygotuj dressing. Do małego słoiczka dodaj oliwę, ocet balsamiczny, miód, musztardę i pieprz. Zakręć słoiczek i wymieszaj dokładnie składniki wstrząsając nim. Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem. Gotowe :)
Komentarze