Sałatka z wątróbką i mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie idealne na obiad lub kolację a także na inne uroczystości.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g wątróbek drobiowych
    ½ litra mleka do namoczenia wątróbek
    Masło klarowane do smażenia
    100g mandarynek w syropie
    1 mała główka sałaty
    2 łyżki sezamu
    50 ml oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka miodu
    Sok z ½ pomarańczy
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wątróbka Przystawki

Sałatka z wątróbką i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu. Przełożyć do miski i zalać mlekiem.
  • 2. Przygotować sos: W garnuszku połączyć oliwę, ocet, sok z pomarańczy, miód. Dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • 3. Sałatę umyć, podzielić na liście i porwać na małe kawałki.
  • 4. Namoczone wątróbki osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.
  • 5. Smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią (ok. 6-8 minut). Zestawić z ognia, ale trzymać w cieple.
  • 6. Na półmisku ułożyć sałatę, odcedzone mandarynki, gorącą wątróbkę i posypać sezamem.
  • Sałatka z wątróbką i mandarynkami 7. Całość polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki Sałata Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować