Danie idealne na obiad lub kolację a także na inne uroczystości.
30 min
Składniki:
500g wątróbek drobiowych
½ litra mleka do namoczenia wątróbek
Masło klarowane do smażenia
100g mandarynek w syropie
1 mała główka sałaty
2 łyżki sezamu
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
Sok z ½ pomarańczy
Sól, pieprz do smaku
Sałatka z wątróbką i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu. Przełożyć do miski i zalać mlekiem.
2.Przygotować sos: W garnuszku połączyć oliwę, ocet, sok z pomarańczy, miód. Dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
3.Sałatę umyć, podzielić na liście i porwać na małe kawałki.
4.Namoczone wątróbki osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.
5.Smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią (ok. 6-8 minut). Zestawić z ognia, ale trzymać w cieple.
Komentarze