Sałatka z rzodkiewką, rukolą, gruszkami i twarogowymi kulkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Sałatka pełna witamin, idealna na wiosnę

  • 15 min

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
    80g rukoli
    1 gruszka
    200g twarogu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 pęczek szczypiorku
    2 łyżki uprażonego sezamu
    2 łyżki czarnego sezamu
    2 łyżki sosu balsamicznego
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka miodu
    Sól, pieprz
    Kilka szafirków do dekoracji lub innych jadalnych kwiatów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rzodkiewką, rukolą, gruszkami i twarogowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy na gładko z jogurtem, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego szczypiorku, za pomocą dłoni lepimy niewielkie kulki, każdą kulkę obtaczamy w sezamie.
  • 2. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i układamy na talerzu, na środku układamy rukolę, na niej pokrojoną gruszkę oraz kulki twarogowe obtoczone w sezamie, posypujemy, pozostałym szczypiorkiem i sezamem.
  • 3. Sos balsamiczny, miód i olej rzepakowy przelewamy do słoiczka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, zakręcamy i energicznie kilka razy wstrząsamy, gotowym sosem polewamy sałatkę, dekorujemy szafirkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować