Sałatka z rukoli z gorgonzolą i gruszką w winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Ta sałatka gościła na sylwestrowym stole z przekąskami. Polecam oczywiście nie tylko w sylwestra. ;)

  • 20 min

Składniki:

  • - opakowanie rukoli (125 g)
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - 100 g sera gorgonzola
    - 1 szklanka białego wytrawnego wina
    - 1 twarda gruszka
    - 2 łyżki miodu
    - ocet balsamiczny
    - oliwa o smaku chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka z rukoli z gorgonzolą i gruszką w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i gotujemy w białym winie, aż lekko zmięknie. Opłukaną rukolę wkładamy do miski. Dodajemy opłukane i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i porwany na kawałki ser gorgonzola. Po ugotowaniu gruszkę kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy. Wino pozostałe po gotowaniu gruszki redukujemy, wlewamy odrobinę octu balsamicznego i miód. Całość gotujemy na małym ogniu do osiągnięcia gęstej konsystencji. Sałatkę podajemy na talerzach, skrapiając ją dresingiem z wina, octu i miodu.

Porady

Na koniec można posypać całość startymi orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować