Sałatka z roszponki z pieczoną piersią kaczki

4.5 (173 ocen)

  • Dla 4 osób

Wymaga trochę czasu, ale jest tego warta.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • opakowanie sałatki roszponki

    2 małe piersi kaczki lub jedna duża

    Kiść winogron

    2 ząbki czosnku

    Przyprawa korzenna

    Sól, pieprz,

    Olej rzepakowy do smażenia

    Olej z pestek dyni,

    Ocet balsamico
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z roszponki z pieczoną piersią kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kaczki do sałatki przygotowujemy wcześniej aby były dobrze przestudzone.

    Piersi kaczki myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawą korzenną. Mięso wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju i smażymy piersi, zaczynając od strony skóry, następnie z drugiej strony i na koniec przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do spodu), przykrywamy folią i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta.
  • 3. Sałatkę myjemy, suszymy i rozkładamy na płaskim naczyniu. Winogrona myjemy, i kroimy na mniejsze kawałki. Pierś kaczki kroimy na plasterki. Na sałatkę wykładamy pokrojoną pierś, winogrona, doprawiamy solą, pieprzem octem balsamico i najważniejszy dodatek to olej z pestek dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować