Sałatka z roszponki z pieczoną piersią kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kaczki do sałatki przygotowujemy wcześniej aby były dobrze przestudzone.
Piersi kaczki myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawą korzenną. Mięso wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
2.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju i smażymy piersi, zaczynając od strony skóry, następnie z drugiej strony i na koniec przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do spodu), przykrywamy folią i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta.
3.Sałatkę myjemy, suszymy i rozkładamy na płaskim naczyniu. Winogrona myjemy, i kroimy na mniejsze kawałki. Pierś kaczki kroimy na plasterki. Na sałatkę wykładamy pokrojoną pierś, winogrona, doprawiamy solą, pieprzem octem balsamico i najważniejszy dodatek to olej z pestek dyni.
Komentarze