Lekka sałatka dobra na każdą porę dnia i każdą okazję. Połączenie ostrego sera, słodko-pikantnej ciecierzycy, suszonych pomidorów, roszponki i lekko kwaśnego sosu daje ciekawy smak.
Składniki:
Składniki podstawowe
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 8 suszonych pomidorów
- 150 g sera rubin
Składnik dodatkowy
- 130 g roszponki
Składniki robocze:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka chili
- sok wyciśnięty z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżki wody
- sól i pieprz
Sałatka z roszponki z karmelizowaną ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roszponkę myjemy i osuszamy. Suszone pomidory i ser kroimy w paski.
2.Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżeczkę masła i 2 łyżeczki miodu, a następnie ciecierzycę. Podsmażamy kilka minut, aż ciecierzyca będzie oblepiona sosem maślano-miodowym. Pod koniec smażenia dodajemy chili i mieszamy.
3.Składniki sałatki układamy na talerzu warstwami roszponka, ser żółty, suszone pomidory i posypujemy skarmelizowaną ciecierzycą.
4.Przygotowujemy sos: mieszamy wodę, olej, sok z cytryny i 2 łyżeczki miodu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze