Sałatka z roszponki z karmelizowaną ciecierzycą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lekka sałatka dobra na każdą porę dnia i każdą okazję. Połączenie ostrego sera, słodko-pikantnej ciecierzycy, suszonych pomidorów, roszponki i lekko kwaśnego sosu daje ciekawy smak.

Składniki:

  • Składniki podstawowe

    - 300 g ugotowanej ciecierzycy
    - 8 suszonych pomidorów
    - 150 g sera rubin

    Składnik dodatkowy

    - 130 g roszponki

    Składniki robocze:

    - 1 łyżeczka masła
    - 1 łyżeczka chili
    - sok wyciśnięty z cytryny
    - 4 łyżki oleju
    - 4 łyżeczki miodu
    - 4 łyżki wody
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka z roszponki z karmelizowaną ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę myjemy i osuszamy. Suszone pomidory i ser kroimy w paski.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżeczkę masła i 2 łyżeczki miodu, a następnie ciecierzycę. Podsmażamy kilka minut, aż ciecierzyca będzie oblepiona sosem maślano-miodowym. Pod koniec smażenia dodajemy chili i mieszamy.
  • 3. Składniki sałatki układamy na talerzu warstwami roszponka, ser żółty, suszone pomidory i posypujemy skarmelizowaną ciecierzycą.
  • 4. Przygotowujemy sos: mieszamy wodę, olej, sok z cytryny i 2 łyżeczki miodu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Na koniec sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Roszponka Sałata Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować