Sałatka z quinoa i awokado

4.5 (185 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna sałatka z quinoa i awokado z dodatkiem kolendry i kuminu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - quinoa: 175 gramów
    - suszona żurawina: 40 gramów
    - suszone morele: 25 gramów
    - awokado: 2 sztuki
    - cebulka dymka: 1 pęczek
    - migdały w płatkach: 25 gramów
    - mielone nasiona kolendry: 0.5 łyżeczki
    - kumin: 0.5 łyżeczki
    - słodka papryka: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 60 mililitrów
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z quinoa i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kolendry, kuminu, papryki, soku z cytryn i oliwy przygotować dressing. Odstawiać na pół godziny.
    Morele i żurawinę zalać niewielką ilością gorącej wody. Odstawiać na pół godziny. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
  • 2. Quinoa dokładnie opłukać i odstawić na sicie aby odciekła. Do rondla wlać 400ml osolonej wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać quinoa, zmniejszyć ogień, i gotować pod przykryciem przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypać na talerz i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Morele i dymkę drobno posiekać. Awokado pokroić w kostkę.
  • 4. Do wystudzonej quinoa dodać morele, żurawinę, dymkę i awokado. Wlać przygotowany wcześniej dressing i całość dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi migdałami i natychmiast podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować