Sałatka z quinoa i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kolendry, kuminu, papryki, soku z cytryn i oliwy przygotować dressing. Odstawiać na pół godziny.
Morele i żurawinę zalać niewielką ilością gorącej wody. Odstawiać na pół godziny. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
2.Quinoa dokładnie opłukać i odstawić na sicie aby odciekła. Do rondla wlać 400ml osolonej wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać quinoa, zmniejszyć ogień, i gotować pod przykryciem przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypać na talerz i odstawić do ostygnięcia.
3.Morele i dymkę drobno posiekać. Awokado pokroić w kostkę.
4.Do wystudzonej quinoa dodać morele, żurawinę, dymkę i awokado. Wlać przygotowany wcześniej dressing i całość dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi migdałami i natychmiast podawać.
Komentarze