Sałatka z piersią kurczaka i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka przekrawamy na pół opsypuje przyprawa do kurczaka i delikatem do mięs.
Smażymy na patelni z obu stron co jakiś czas przewracajac. Kurczak po usmazeniu zdjąć z patelni na ręcznik papierowy osuszyć z tłuszczu. Pierś kroimy w cienkie plastry.
2.Sałaty i roszponkę płuczemy i osuszamy z wody. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennych i przekrawamy ją na 4 części i kroimy w paski.
Ogórka i pomidory myjemy i kroimy w pół plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry . Z kukurydzy i cebulki konserwowej odlać wodę .
3.Sos : do słoika wlewamy wodę i wsypujemy sosy zakręcamy i mieszamy .
Po połączeniu się odkręcamy słoik i dodajemy 2 łyżki musztardy , ocet i olej mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
4.Sałatkę układamy warstwowo : wymieszany mix sałat i roszponkę ,pomidory, ogórki,papryki,cebula ,pokrojony kurczak ,kukurydza , cebulka konserwowa, pestki słonecznika, cebulka prażona,polewamy sosem i tak do skończenia się składników .Na sam koniec zostawiamy troszkę sałat i cebulki konserwowe układamy na górze . Górę przyozdabiamy majonezem posypujemy słonecznikiem i cebulką prażoną
Komentarze