Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka i efektowna wytrawna sałatka. Połączenie delikatnego mięsa z indyka, chrupkich pestek owocu granatu z wyrazistym, truflowym sosem to uczta dla podniebienia.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sałata (mała główka sałaty lodowej): 0.5 sztuki
    - granat: 1 sztuka
    - filet z piersi indyka: 25 dekagramów
    - ser (kozi Gouda): 2 łyżki
    - oliwa z oliwek (extra vergine): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (świeżo mielony): 2 szczypty
    - przyprawa do potraw mięsnych (Fit Up): 2 łyżki
    - sos vinegrette lub sok z cytryny: 2 łyżki
    - sos o smaku białych trufli: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Ser

Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczonym indykiem i granatem 1. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, obtoczyć w przyprawie Fit Up. Piec w małym, zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut jeśli filet jest bardzo gruby - dla pewności. Indyka można upiec dzień wcześniej i kroić dnia następnego, "na zimno".
  • Sałatka z pieczonym indykiem i granatem 2. Sałatę poszatkować na paski lub porwać. Na talerzu lekko skropić ją vinegretem (lub ewentualnie sokiem z cytryny). Pokrojone cząstki indyka położyć na sałacie. Dodać pestki granatu i zetrzeć kozi ser w dowolnej ilości, ale ważne by był starty na grube wiórki, np. nożykiem do warzyw. Podawać z sosem balsamicznym o smaku trufli - jest gęsty, ma ciemny kolor i bardzo wyrazisty smak idealny do delikatnego mięsa i sera koziego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Sałata Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować