Sałatka z pęczakiem

0 (0 ocen)

Prosta, ale bardzo smaczna sałatka. Doskonale sprawdzi się na codzienną, jak i odświętną kolację.

Składniki:

  • 100 g pęczaku
    1 puszka kukurydzy
    3 szalotki (ok. 80 g)
    2 jabłka
    5 ogórków gruntowych (300-350 g)
    2-3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól
    sos: 3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    1/2 łyżeczki musztardy
    1 płaska łyżeczka cukru
    szczypta soli

Sałatka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Szalotki obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Ogórki myjemy i również kroimy w ćwierćplasterki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Składniki sosu wkładamy do słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby dobrze się połączyły. Pęczak, ogórki, jabłka, szalotkę i kukurydzę mieszamy, dodajemy posiekany szczypior i koperek oraz sos. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy