Ta pyszna, inspirowana włoskimi sakami sałatka będzie świetna na lekką kolację lub przystawkę.
10 min
Składniki:
na 2 porcje:
2 garści rukoli,
2 ugotowane na twardo jajka,
50 g orzeszków piniowych,
ok. 15 pomidorków koktajlowych,
ok. 15 kuleczek minimozzarelli (albo mozzarella w dużej kulce),
2 małe ogórki gruntowe,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej bazylii,
opcjonalnie łyżka kaparów,
oliwa extra virgin,
opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny lub octu balsamicznego,
sól, pieprz
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki przekroić na pół, jajka w ćwiartki. Ogórka pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć porcje rukoli, pomidorki, plasterki ogórka i kuleczki mozzarelli. Dodać kapary i ułożyć cząstki jajek. Na suchą patelnię wrzucić orzeszki i prażyć, aż się lekko zarumienią (około minuty). Posypać nimi sałatkę. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze