Sałatka z szynką i pieczarkami

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób

Warstwowe sałatki a potem podziwiać ich piękne i kolorowe warstwy. Ta jest wyjątkow smaczna i pięknie się prezentuje.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 0,5 brokuła
    200 g pieczarek
    0,5 cebuli
    4 jajka
    150 g szynka dworska
    majonez
    sól morska drobnoziarnista
    pieprz czarny
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na maśle lekko zrumienić pokrojoną cebulę dodać starte pieczarki i dusić na wolnym ogniu do odparowania płynu. Zdjąć z ognia doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
    Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić i ostudzić. Posiekać na drobno dodać niewielką ilość majonezu i wymieszać.
    Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć na średnich oczkach dodać niewielką ilość majonezu wymieszać i doprawić solą.
    Żółtka zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
    Szynkę pokroić w cienkie plastry i pokroić w małe kwadraty lub paski.
    Na spód talerzyka dajemy kawałek foli spożywczej, przykładamy obręcz lub kawałek plastikowej butelki. Układamy kolejno warstwy sałatki pieczarki, białka, szynka, brokuł posypujemy startymi żółtkami. Wierzch ponownie przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy sałatkę do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Z podanych składników wyszły 2 porcje. Z 1,5 litrowej plastikowej butelki odciąć kawałek około 10 cm wysoki. Wycinamy w miejscu gdzie butelka jest gładka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować