Sałatka z serem kozim, gruszką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Sałatę rozkładamy na dwóch talerzach
2.2. Ser kozi kroimy na plasterki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek( może być rzepakowy), na małym ogniu z każdej strony aż do zaróżowienia.
3.3. Gruszkę obieramy, następnie obieraczką kroimy gruszkę na długie „ makaroniki”
4.4. Musztardę , miód oraz odrobinę soku z cytryny mieszamy ze sobą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
5.5. Na sałatę koliście układamy ser kozi, na środku żurawinę, pomiędzy serem kładziemy makaroniki z gruszki. Całość polewamy sosem miodowo musztardowym. Na koniec dekorujemy polewając całość w dowolny sposób kremem na bazie octu balsamicznego.
Komentarze