Sałatka z serem Camembert, rukolą i świeżymi figami

4.5 (187 ocen)

  • 35 min

Smakowite połączenie sera pleśniowego z owocami, w sam raz na lekką kolację.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    1 opakowanie 250g sera Camembert
    1 opakowanie 100g rukoli
    4 świeże figi
    4 łyżki pestek granatu
    2 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
    4 łyżki oleju z pestek słonecznika
    2 łyżki octu jabłkowego
    0,5 łyżeczki miodu słonecznikowego
    szczypta soli
    świeżo zmielony pieprz kolorowy


Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z serem camembert, rukolą i świeżymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukać rukolę w zimnej wodzie i osuszyć w wirówce do sałaty.


  • 2. Figi pokroić na ćwiartki, a ser w trójkąty.
  • 3. Wymieszać wszystkie składniki marynaty trzepaczką rózgową aby powstał gładki aksamitny sos o konsystencji emulsji.
  • 4. Rozłożyć rukolę na talerzach. Na rukoli ułożyć trójkąciki sera camembert i ćwiartki fig. Posypać pestkami granatu i dzikim ryżem. Polać przygotowanym dresingiem.
  • 5. Odstawić na 15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować