To pyszna, sezonowa sałatka, która może stanowić samodzielne danie. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można ją podawać również na zimno. Proponuje podać ją jako urozmaicenie obiadu, czy kolacji.
Składniki:
Składniki:
• Około 10 młodych ziemniaków,
• 1 podwójna pierś z kurczaka,
• Mały pęczek koperku,
• Około 6 rzodkiewek,
• 1 ogórek gruntowy,
• Kilka liści zielonej sałaty,
• 3-4 jajka,
• Przyprawa do kurczaka,
• Olej do smażenia
Sos:
• 1 łyżka musztardy,
• 1 łyżeczka miodu,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• Przyprawa do sałatek do smaku
Sałatka z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Tak przygotowanego doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju.
2.Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane obieramy i kroimy na połowy lub ćwiartki.
Rzodkiewkę i ogórka myjemy, a następnie kroimy w plasterki.
Sałatkę płuczemy i delikatnie zwiemy na mniejsze części.
3.Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane studzimy (można użyć ziemniaków które zostały nam z obiadu). Tak przygotowane kroimy w plastry i obsmażamy na tłuszczu (można użyć tłuszcz spod smażonego filetu). Między czasie kroimy drobno koperek i dodajemy do ziemniaków.
Do gotowych ziemniaków dodajemy usmażonego fileta.
4.Między czasie przygotowujemy sos. Wszystkie jego składniki umieszczamy na talerzu (musztarda, oliwa, miód i przyprawa) i mieszamy razem. Sos dodajemy do przysmażonych ziemniaków z mięsem.
Całość zdejmujemy z ognia, delikatnie studzimy i dodajemy wcześniej przygotowane składniki: jajka, rzodkiewkę, ogórek, sałatę. Po wymieszaniu sałatkę podajemy!!!
Komentarze