Niecałe 4 kg marchewki
1,5 kg papryki
1 kg cebuli
Zalewa:
2 koncentraty lub koncentrat i przecier pomidorowy
3 szklanki wody
1 szklanka oleju
1 i 1/3 szklanki octu
3 duże łyżki soli
2 szklanki cukru
Kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
Sałatka z marchewki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, ugotować, pokroić na pół krążki. Cebule obrać z łusek i pokroić w pół plasterki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Do garnka przełożyć paprykę i cebulę a następnie dodać koncentraty pomidorowe( lub 1 koncentrat i przecier pomidorowy),wodę, ocet, cukier, sól, olej, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Wymieszać, zagotować, od momentu zagotowania gotować około 10-15 minut. Następnie dodać do marchewki , wymieszać. Gotową sałatkę przełożyć do słoików, pasteryzować.
Komentarze