Sałatka z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę myjemy, gotujemy, studzimy i obieramy. Mango obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Selera dokładnie osączamy. Szynkę kroimy w wąskie paseczki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
2.Pora kroimy w cienkie krążki. Solimy i odstawiamy na
ok. 15 minut, odciskamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wraz z marchewką kroimy w kostkę. Dymkę siekamy.
3.Wszystkie składniki układamy na półmisku. Majonez mieszamy z keczupem. Polewamy sałatkę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Porady
RADY M. Pajor-Trzebuniak
Mango można zastąpić osączonymi brzoskwiniami z puszki. Sałatkę należy podać najpóźniej 15 minut po przygotowaniu, gdyż przechowywana dłużej traci apetyczny wygląd.
Komentarze