Sałatka z makaronem, kurczakiem, kapustą pekińską i świeżym ogórkiem - wersja warstwowa i mieszana

4.49 (164 ocen)

  • 15 min

Sałatka rewelacyjnie smakuje w wersji warstwowej i mieszanej!

  • 15 min

Składniki:

  • (Bardzo duża porcja)
    300g ugotowanego makaronu (w osolonej wodzie; u mnie świderki)
    300g pieczonej/smażonej piersi z kurczaka
    250g świeżego ogórka
    150g papryki konserwowej
    1 puszka kukurydzy
    Dodatkowo:
    majonez + gęsta śmietana (w proporcji 1:1)
    sól, pieprz
    Opcjonalnie:
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z makaronem, kurczakiem, kapustą pekińską i świeżym ogórkiem - wersja warstwowa i mieszana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o3bogq 1. Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, paprykę drobniej, ogórka w pół plasterki, kapustę posiekać, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
    Sałakę można przygotować na dwa sposoby: składniki ułożyć warstwowo lub po prostu razem wymieszać.
  • image-1bbhk9q 2. Wersja warstwowa.
    Śmietanę połączyć z majonezem oraz doprawić za pomocą soli i pieprzu.
    W dużej misce ułożyć warstwowo (*) poszczególne składniki: makaron, kapustę pekińską, sos, kukurydzę, paprykę, ogórka, sos.
    Warstwy można dwu lub kilkakrotnie powtórzyć.
    Całość polać resztą sosu i posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • image-03djn20 3. Wersja mieszana.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem połączonym ze śmietaną.
    Całość doprawić do smaku i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Porady

(*) Kolejność warstw można modyfikować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Makaron Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować