Coś lekkiego, smacznego i zdrowego, zachęcam do zrobienia .
30 min
Składniki:
nieduży kawałek świeżego łososia - ok.200 g fileta
2 młode kalarepki razem z liśćmi
4 liście sałaty masłowej + 4 młode liście szpinaku + 2 gałązki natki pietruszki
1 łyżka masła klarowanego do przysmażenia łososia
50 g sera pleśniowego lazur błękitny
sól, pieprz do smaku + kilka kropel soku z cytryny do ryby
sos winegret:
2 łyżki soku z cytryny
1 niepełna łyżeczka łagodnej musztardy
4 łyżki oliwy
1 łyżka wody
niepełna łyżeczka płynnego miodu
szczypta soli
szczypta posiekanego koperku
ew. jeżeli lubimy na ostro, to szczypta pieprzu
Sałatka z łososiem w pucharku z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososiowy świeży kawałek fileta (bez skóry i ości) pokroić w kostkę 1/1 cm, lekko skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać białym pieprzem, lekko przesmażyć na maśle klarowanym.
Później wyłożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
2.Kalarepki przekroić na pół i wydrążyć tak aby powstały 4 miseczki, miąższ z nich pokroić w miarę równą kostkę i poddusić na półtwardo w osolonej wodzie.
Teraz umyte liście sałaty poszarpać w ręku, a szpinaku i kalarepki pokroić nożem, natkę posiekać .
Przygotować własny sos winegret łącząc ze sobą podane składniki energicznie mieszając i doprawiając wg własnego smaku.
W misce połączyć bardzo delikatnie zieleninę, uduszoną kalarepkę, kostkę łososiową, dodać sos, na koniec ser lazur pokrojony w kostkę i całość delikatnie wymieszać.
3.Gotową mieszankę nałożyć do wydrążonych wcześniej miseczek z kalarepki i odstawić na 1 godz. do przegryzienia smaków .
Porady
Był to mój eksperyment, udał się niesamowicie więc polecam ...
smacznego !!!!
Komentarze