Sałatka z owocami morza

0 (0 ocen)

Doskonała na świąteczne spotkanie przy stole, ale z pewnością warto przygotowywać ją częściej.

Składniki:

  • 0,5 kg kalmarów
    0,5 kg obranych krewetek
    200 g. sera Gouda
    1 słoiczek marynowanych pieczarek
    1 puszka oliwek
    majonez
    2 kiwi
    pietruszka, koperek

Sałatka z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalmary i krewetki ugotować oddzielnie w osolonej wodzie po 2 minuty. Kilka krewetek zostawić do dekoracji. Pieczarki, jeżeli są drobne — pozostawić całymi, a jeśli duże — rozciąć. Kalmary pokroić w słupki. Ser — w kostkę, oliwki — kółkami. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
  • 2. Sałatkę przelożyć do salaterki. Posypać drobno startym serem. W środku zrobić otwór. Postawić w środek obrane kiwi. Na 3 wykałaczki nadziać krewetki, oliwki i ser. Wykałaczki postawić na kiwi. Udekorować sałatkę krewetkami, kiwi, pietruszką i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy