Sałatka z opieniek na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapelusze opieniek dokładnie umyć, zalać wodą oraz zasypać solą, odstawić na 2-3h (dzięki temu ziemia z lasu wypłynie na wierzch i grzyby będą oczyszczone).
2.Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka, gotować 20 minut.
Odcedzić, pokroić w kawałki, malutkie opieńki można zostawić w całości.
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3.Warzywa oraz grzyby wymieszać razem.
4.W dużym garnku zagotować składniki zalewy, przełożyć do niej sałatkę, zostawić na gazie do ponownego zagotowania.
5.Gorącą sałatką napełniać umyte słoiki, zakręcać szczelnie.
Odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze