Sałatka z oliwkami i migdałami

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Bardzo elegancka i smaczna sałatka. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, na drugie śniadanie, a także na imprezę.

  • 20 min

Składniki:

  • - opakowanie roszponki,
    - 12 zielonych, drylowanych oliwek,
    - 12 migdałów,
    - 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - 2 łyżki drobno startego parmezanu (ewentualnie goudy),
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - łyżeczka octu balsamicznego,
    - sól morska.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z oliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewamy wrzącą wodą, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.
    Oliwki osączamy. W miejsce po pestce, do każdej oliwki wkładamy po jednym, obranym migdale.
  • 2. Roszponkę myjemy, osuszamy. Oliwę energicznie mieszamy z octem balsamicznym i doprawiamy solą morską.
  • 3. Roszponkę polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy. Na roszponce układamy oliwki z migdałami, posypujemy parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi. Od razu podajemy.

Porady

Sałatkę można wzbogacić 2-3 suszonymi pomidorami pokrojonymi w drobną kosteczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Oliwki Roszponka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować