Sałatka z ogórków na zimę

4.83 (221 ocen)

  • 60 min

Sałatka z ogórków jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Pasuje ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
    0,5 kg marchwi
    0,5 kg cebuli
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki octu spirytusowego
    1,5-2 płaskie łyżki soli
    0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    ziele angielskie, liście selera, koperku - do ułożenia na dnie słoików
Wystaw ocenę:

4.83 (221 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z ogórków na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry.
    Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
    Tak przygotowane warzywa wymieszać z solą, cukrem, octem i olejem.
    Składniki sałatki przełożyć do garnka i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente.
    Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście selera, małą gałązkę koperku, 3 ziarenka ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
    Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować