Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i ogórki obieramy. Cebulę kroimy w piórka a ogórki w plasterki (starłam na szatkownicy). Cebulę dodajemy do ogórków, wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 - 20 min. Odcedzamy i studzimy. Łączymy z ogórkami.
2.Składniki zalewy mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciepłą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 min.
Komentarze