Sałatka z jarmużu i fasoli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jarmuż - warzywo pełne zdrowia, witamin i składników mineralnych, nie tylko świetnie smakuje, ale i wspaniale wygląda. Każdy, kto dba o swoje zdrowie powinien spróbować tą sałatkę. W mojej rodzinie wszyscy się nią zachwycają. W przepisie wykorzystałam liście wyhodowane we własnym ogródku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    200 – 300 g jarmużu,
    puszka fasoli czerwonej,
    kostka fety,
    6 jajek,
    2 duże czerwone cebule,
    10 suszonych pomidorów

    Sos vinegret :
    1 łyżka octu balsamicznego,
    1 łyżeczka musztardy,
    1 łyżka oliwy z oliwek,
    1 łyżeczka miodu,
    1 łyżka bazylii

Sałatka z jarmużu i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście jarmużu umyć, oddzielić stwardniałe łodygi i potargać na mniejsze kawałki. Następnie sparzyć je na durszlaku. Gdy liście ostygną pokroić je na wąskie i krótkie paski.
  • 2. Nastawić jajka i ugotować je na półtwardo. W międzyczasie pokroić cebulę w drobne piórka. Rozłożyć ją na jarmużu i skropić oliwą. Dzięki temu cebula będzie łagodniejsza.
  • 3. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać 1-2 razy na sitku. Wszystko dodać do jarmużu i cebuli, polać sosem vinegret i dokładnie wymieszać.
  • 4. Sałatkę układać w misce przekładając kolejne warstwy pokrojonymi w ósemki jajkami.

Porady

Jarmuż najlepiej zrywać po przymrozkach. Mróz sprawia, że liście kruszeją i są delikatniejsze w smaku. Jeżeli masz zamiar wykorzystać kupne zapakowanie, umyte i pokrojone liście parzenie nie jest konieczne. Fasolę i suszone pomidory można zamienić na ugotowane buraczki i świeże pomidory.

Komentarze

Podobne przepisy