Sałatka z indykiem w boczku na rukoli

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jest sałatka, którą z czystym sumieniem mogę polecić. Małe kawałki indyka zawinięte w boczek są pyszne i świetnie czują się w towarzystwie rukoli i słodkich, czerwonych winogron.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rukola: 10 dekagramów
    - boczek wędzony (w plasterkach Morliny): 15 dekagramów
    - filet z indyka: 30 dekagramów
    - cebula duża: 0.25 sztuki
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - winogrono słodkie czerwone: 10 dekagramów
    - orzechy włoskie: 5 dekagramów
    - ser kozi Chevrette: 5 dekagramów
    - mandarynka: 0.5 sztuki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - sól (morska): 2 szczypty
    - pieprz (świeżo mielony): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina

Sałatka z indykiem w boczku na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z indykiem w boczku na rukoli 1. Indyka opłukać, osuszyć, podzielić na tyle podłużnych cząstek, ile jest plasterków boczku - podzieliłam na 8. Użyłam boczku Morliny. Oprószyć szczyptą soli( bo boczek jest słony) i pieprzem. Każdy kawałek zawinąć w boczek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć fileciki i smażyć kilka minut do momentu zarumienienia z każdej strony - obracać roladki i potrząsać patelnią.
  • Sałatka z indykiem w boczku na rukoli 2. W misce przygotować rukolę - ilość wg uznania. Na tę ilość dałam 4 garści - ok 100g.
    Dodać pokrojone na pół winogrona - 15 sztuk, garść orzechów oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę (zamiennie może być czerwona).
    Do sałatki dodać mięso z patelni - można każdą roladkę przekroić po skosie na 3 - 5 części. Posypać kozim serem.
  • 3. Tuż przed podaniem skropić sokiem z mandarynki/ pomarańczy oraz dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę octu balsamicznego. Lekko wymieszać. Dodałam gotową mieszankę oliwy z octem balsamicznym ( w jednej butelce) - po wstrząśnięciu mixtura się łączy i służy jako gotowy dressing do sałatki:)

    Można też wzbogacić tę sałatkę o pomidorki koktajlowe, zielonego ogórka, ser kozi zastąpić mini mozzarelkami pokrojonymi na pół oraz dodać cząstki słodkiej pomarańczy (bez błonek). Obie wersje równie pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować