Sałatka z kurczakiem i figami

5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodkie figi idealnie skomponowały się z kurczakiem i pestkami granatu. Sałatka jest sycąca i cieszy oczy kolorami. Idealna na kolację :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat z radicchio
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    4 dojrzałe figi
    1 garść migdałów w słupkach
    2 garści ziaren granatu
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka miodu
    4 zmiażdżone ząbki czosnku
    sól
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    sok z 1/2 limonki
    razowe pieczywo
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Z octu balsamicznego, miodu, czosnku, soli i papryki przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej pokrojone mięso, odstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie kurczaka smażymy na patelni. Wystudzone upieczone mięso łączymy z mixem sałat, figami pokrojonymi na ćwiartki, migdałami w słupkach i ziarnami granatu. Całość mieszamy i skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 limonki. Podajemy z razowym pieczywem. Ja za pomocą wykrawaczki do ciastek wycięłam z pieczywa motylki, którymi udekorowałam sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować