Sałatka z krewetkami duszonymi w winie z pomidorkami gruszkowymi i sosem francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka letnia kolorowo i zdrowo

  • 30 min

Składniki:

  • 6 liści sałaty masłowej
    10 dkg malin
    15 oliwek czarnych
    1 papryczka chili
    10 pomidorków gruszkowych żółtych
    4 pomidory suszone domowe
    1/2 sera cammembert z pieprzem
    15 krewetek koktajlowych
    1 cebula czerwona
    1/3 szklanki wina białego półwytrawnego
    bazylia świeża

    sos:
    1 sos sałatkowy francuski
    3 łyżki oliwy z oliwek łyżki wody

    marynata do krewetek:
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    1/2 łyżeczki oregano suszone
    1 ząbek czosnku

Sałatka z krewetkami duszonymi w winie z pomidorkami gruszkowymi i sosem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myję osuszam i strzepię na talerzu. Krewetki odmrażam, marynuje w oleju, dodaje sól, pieprz, czosnek sprasowany,bazylię, oregano, odstawiam na 30 minut. Na patelni przesmażam krewetki kilka sekund i dodaję wino półwytrawne. Dusze około 5 minut aż wino się zredukuje.
    Krewetki układam na sałacie, dodaję maliny, pomidorki połówki, wykorzystałam pomidory gruszkowe z mojej hodowli, dodaje ser cząstki, oliwki czarne, kawałki papryczki chili, suszone pomidory. Z cebuli czerwonej robię kwiata, środek z pomidorka i maliny.
    Sos: do słoika wlewam oliwę z oliwek, dodaję wodę, sos francuski i wstrząsam energicznie zakręcony słoik kilka sekund. Sałatkę polewam sosem.

Komentarze

Podobne przepisy