150 g piersi z kurczaka,
200 g kuskusu,
3 łyżeczki curry,
1/2 papryki czerwonej, żółtej, zielonej,
250 g pomidorów koktajlowych,
1 cebula,
50 g rodzynek,
50 g wiórków kokosowych,
50 g orzechów włoskich,
50 g migdałów pokrojonych w słupki,
pieprz,
sól,
olej.
Sałatka z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i oczyszczoną pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki oleju i łyżeczkę curry, mieszamy, żeby marynata obtoczyła wszystkie kawałki kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce.
2.Kuskus posypujemy resztą carry, mieszamy, dodajemy rodzynki, zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 5 min. Po tym czasie odkrywamy kaszę i pozostawiamy do wystygnięcia.
3.Papryki kroimy w kostkę, pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystygnięcia.
4.Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, orzechy i migdały (osobno).
Odstawiamy do wystygnięcia.
5.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Odstawiamy do wystygnięcia.
6.Wszystkie wystudzone składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprze. Przed podaniem odstawiamy do lodówki, żeby sałatka się schłodziła.
Komentarze