Sałatka z karczochami i wątróbką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W oko wpadła mi sałatka Gordona Ramsay'a z foie gras, zielonej fasolki i karczochów. Postanowiłam przygotować coś podobnego, luźno nawiązującego do przepisu Gordona zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i o formę podania.

Składniki:

  • 3 karczochy
    300 g wątróbki drobiowej
    200 g zielonej fasolki szparagowej
    kilka liści bordowej karbowanej sałaty lollo
    odrobina oliwy do smażenia
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka oliwy truflowej
    1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
    1 łyżka śmietany (ja użyłam 18%)
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z karczochami i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę smażymy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, a następnie odsączmy ją z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy wątróbka wystygnie kroimy ją w paski. Karczochy obieramy. Obrane karczochy kroimy w paski, wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku wymieszanego z odrobiną soku z cytryny. Po tym czasie karczochy odcedzamy i odkładamy do wystudzenia. Zieloną fasolkę szparagową gotujemy tak aby była jędrna i prawie miękka. Po ugotowaniu również odkładamy ją do wystudzenia, a następnie każdy strąk przekrawamy na pół. Liście sałaty targamy na mniejsze kawałki. Z octu balsamicznego, oliwy truflowej, oleju arachidowego, śmietany oraz soli i cukru przygotowujemy sos. Do miski wrzucamy sałatę, wątróbkę, karczochy i fasolkę. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować