Sałatka z kapusty i papryki

4.5 (155 ocen)

Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.

Składniki:

  • (na 9 słoików 1l)
    2kg młodej kapusty
    1kg czerwonej papryki
    500g żółtej papryki
    750g marchwi
    5 średnich cebul
    pęczek natki pietruszki

    zalewa: 4 szklanki octu
    4 szklanki oleju
    8 szklanek wody
    5 łyżek soli
    24 płaskie łyżki cukru

    oraz liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z kapusty i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kapusty i papryki 1. Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.
  • Sałatka z kapusty i papryki 2. Przygotowujemy zalewę: Do dużego garnka wlewamy wodę, olej i ocet oraz dosypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Sałatka z kapusty i papryki 3. Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Słoiki napełniamy warzywami lekko dociskając.
  • Sałatka z kapusty i papryki 4. Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Od razu zakręcamy i pozostawiamy wo wystudzenia do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować