Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.
Sałatka z kapusty i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.
2.Przygotowujemy zalewę: Do dużego garnka wlewamy wodę, olej i ocet oraz dosypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.
3.Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Słoiki napełniamy warzywami lekko dociskając.
4.Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Od razu zakręcamy i pozostawiamy wo wystudzenia do góry dnem.
Komentarze