Smaczna, zdrowa i kolorowa, a przede wszystkim szybka i łatwa do wykonania. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również na równego rodzaju przyjęciach czy podczas świąt.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
średnia kapusta pekińska,
½ marchewki,
½ cebuli czerwonej,
½ cebuli,
2 pomidory,
1-2 ogórki kiszone,
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej,
po ok. 1/3 papryki czerwonej i żółtej,
natka pietruszki (opcjonalnie),
2-3 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka musztardy,
sól, pieprz do smaku,
Sałatka z kapustą pekińską, papryka i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską rozdzielamy na liście. Dokładnie myjemy, a następnie cienko kroimy.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulkę siekamy w drobną kostkę.
Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie warzywa razem łączymy.
Majonez, śmietanę i musztardę razem mieszamy aby powstała jednolita konsystencja. Dodajemy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Najlepiej odstawić ja na jakiś czas aby się „ przegryzła”. Smacznego!
Komentarze