SAŁATKA Z KAPUSTĄ I POMIDORAMI NA ZIMĘ

4.49 (174 ocen)

  • 60 min

Jeśli Wasz sezon na przetwory nie został jeszcze zamknięty, to polecam tę sałatkę na zimę. Składa się z samych, przepysznych warzyw, do tego jest niezwykle kolorowa i bardzo zdrowa. U mnie często pojawia się w towarzystwie rolady wołowej, czy pieczeni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska
    1 średnia kapusta biała
    1 kg ogórków
    1 łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
    2 kg pomidorów
    2 kg marchewek
    2 kg czerwonej papryki
    1 kg białej papryki
    1 kg cebuli

    zalewa:
    1 szklanka wody
    3 szklanki oleju
    3 szklanki octu
    5 łyżek soli
    8 łyżek cukru
    6 ziaren ziela angielskiego
    6 liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z kapustą i pomidorami na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapusty obieramy z wierzchnich liści. Główki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy. Pozostałe warzywa również myjemy i osuszamy. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w kostkę, a oczyszczone z gniazd nasiennych papryki czerwone i żółte w paseczki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, a cebulę kroimy w piórka.
  • 2. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misie. Zasypujemy je solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Następnie warzywa rozkładamy do suchych, wyparzonych słoików.
  • 3. Zagotowujemy zalewę.
    Składniki na zalewę zagotowujemy w garnku. Zalewę gotujemy 15 minut. Po tym czasie gorącą zalewamy warzywa. Słoiki zamykamy szczelnie. Pasteryzujemy je około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować