Sałatka z kapustą, gruszką i lazurem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Nigdy nie lubiłam połączenia smaków słonego i słodkiego. Od pewnego czasu się to zmieniło i chętnie szukam takich połączeń. Dzisiaj w koszyku z owocami i warzywami znalazłam kapustę pekińską i gruszki. Połączyłam je i uzupełniłam lazurem oraz orzechami włoskimi. Wyszło przepysznie :)

  • 10 min

Składniki:

  • (na dwie duże porcje)

    pół kapusty pekińskiej
    duża garść rukoli
    twarda gruszka
    10-15 orzechów włoskich
    100g sera lazur błękitny
    oliwa extra virgin
    sól, pieprz,
    ew. papryczka chilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Sałatka z kapustą, gruszką i lazurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kapustę drobniutko poszatkować nożem.
    Gruszki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić każdą ćwiartkę na cztery części. Lazur pokroić w kostkę. Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki.
    W miseczkach wyłożyć kapustę oraz rukolę, na niej promieniście ułożyć kawałki gruszki. Posypać kawałkami lazura i orzechami włoskimi. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie płatkami papryczki chili.

Porady

Gruszkę dodaje razem ze skórką. W ten sposób ładniej się prezentuje i jest bogatsza w witaminy. Jeśli jest jednak bardzo twarda można ją obrać. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje jako samodzielne danie. Jeżeli sałatka ma być dodatkiem do dania głównego wówczas otrzymamy cztery mniejsze porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować