SAŁATKA Z FETĄ, CZARNYMI OLIWKAMI I SOSEM ZIOŁOWO- CZOSNKOWYM

4.5 (162 ocen)

  • 20 min

Sałatka prosta i szybka do przygotowania. Idealna do kanapek i obiadu.

  • 20 min

Składniki:

  • • 1 mała główka sałaty lodowej
    • 2 pomidory
    • 6 łyżek czarnych oliwek
    • 1 opakowanie sera feta

    Na sos:
    • po 4 łyżki oliwy z oliwek i wody
    • 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cukru
    • po ½ łyżeczki suszonych ziół: tymianku, bazylii i oregano
    • 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fetą, czarnymi oliwkami i sosem ziołowo- czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki.
  • 2. Pomidory umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w paseczki.
  • 3. Oliwki osączyć z zalewy i przekroić na połówki.
  • 4. Fetę pokroić w kostkę. Tak przygotowane pomidory, oliwki i fetę przełożyć do sałaty i delikatnie wymieszać.
  • 5. Przygotować sos: do miski wlać wodę i oliwę z oliwek. Dodać sok z cytryny, cukier, zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować