Sałatka prosta i szybka do przygotowania. Idealna do kanapek i obiadu.
20 min
Składniki:
• 1 mała główka sałaty lodowej
• 2 pomidory
• 6 łyżek czarnych oliwek
• 1 opakowanie sera feta
Na sos:
• po 4 łyżki oliwy z oliwek i wody
• 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cukru
• po ½ łyżeczki suszonych ziół: tymianku, bazylii i oregano
• 2 ząbki czosnku
Sałatka z fetą, czarnymi oliwkami i sosem ziołowo- czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki.
2.Pomidory umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w paseczki.
3.Oliwki osączyć z zalewy i przekroić na połówki.
4.Fetę pokroić w kostkę. Tak przygotowane pomidory, oliwki i fetę przełożyć do sałaty i delikatnie wymieszać.
5.Przygotować sos: do miski wlać wodę i oliwę z oliwek. Dodać sok z cytryny, cukier, zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Komentarze