Sałatka z daktylami w szynce, mniszkiem lekarskim i winegretem malinowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolorowa, przepyszna sałatka - eksplozja smaków

  • 40 min

Składniki:

  • 1 garść mix sałat
    2 garście jarmużu
    1 garść młodych listków mniszka lekarskiego
    1 suszonych dużych daktyli
    10 plasterków kumpiaku lub szynki parmeńskiej
    100g sera z niebieską pleśnią
    3 łyżki uprażonych płatków migdałów
    1 czerwona cebulka

    Winegret malinowy:
    ½ szkl malin (mogą być mrożone)
    2 ząbki czosnku
    50ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z daktylami w szynce, mniszkiem lekarskim i winegretem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pojedynczo owinąć w plasterki szynki, ułożyć na papierze do pieczenia i w piekarniku zapiekać ok. 10 min. żeby szynka lekko zrumieniła się.
  • 2. Listki mniszka lekarskiego moczyć ok. 30 min. w osolonej wodzie aby pozbyć się goryczki.
  • 3. Maliny rozgnieść lub zmiksować, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek, do otrzymanego musu dodać zmiażdżony czosnek, miód, sok z cytryny, strumieniem wlewać olej rzepakowy cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Wszystkie sałaty oraz listki mniszka lekarskiego ułożyć na półmisku, dodać pokrojoną cebulę czerwoną, pokruszony ser pleśniowy, na wierzchu ułożyć daktyle w szynce, polać winegretem i posypać płatkami migdałów. Smacznego 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Sałata z winegretem malinowym

To może cię zainteresować