Sałatka z daktylami w szynce, mniszkiem lekarskim i winegretem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle pojedynczo owinąć w plasterki szynki, ułożyć na papierze do pieczenia i w piekarniku zapiekać ok. 10 min. żeby szynka lekko zrumieniła się.
2.Listki mniszka lekarskiego moczyć ok. 30 min. w osolonej wodzie aby pozbyć się goryczki.
3.Maliny rozgnieść lub zmiksować, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek, do otrzymanego musu dodać zmiażdżony czosnek, miód, sok z cytryny, strumieniem wlewać olej rzepakowy cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Wszystkie sałaty oraz listki mniszka lekarskiego ułożyć na półmisku, dodać pokrojoną cebulę czerwoną, pokruszony ser pleśniowy, na wierzchu ułożyć daktyle w szynce, polać winegretem i posypać płatkami migdałów. Smacznego
Komentarze