Sałatka z daktylami i sosem chili

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciekawe połączenie smaku słodkiego i ostrego

  • 15 min

Składniki:

  • sałatka na 2 osoby:
    pół szklanki suszonych daktyli
    pół papryki
    młoda cebulka
    sałata

    sos:
    olej lniany
    ocet balsamiczny
    musztarda ( u mnie musztarda z rodzynkami i śliwkami - lekko słodkawa)
    słodka papryka
    3 duże szczypty płatków chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z daktylami i sosem chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 łyżki oleju lnianego (jeśli nie macie może być oliwa), łyżkę octu balsamicznego, łyżkę musztardy, pół łyżeczki słodkiej papryki i płatki chili łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Odstawiamy. Przed podaniem jeszcze raz trzeba go zamieszać.
  • 2. Daktyle chwilę moczymy we wrzątku, tak aby zmiękły.
  • 3. Sałatę myjemy kroimy w paseczki. Paprykę i cebulę również. Na talerzu układamy sałatę, następnie paprykę, cebulę i pokrojone na pół daktyle. Całość polewamy sosem.

Porady

Jeśli lubicie sos słodko ostry możecie dodać odrobinę cukru, ale moim zdaniem daktyle są takie słodkie, że nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Daktyle Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować