Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem

4.49 (146 ocen)

Oto bogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki.

Składniki:

  • Składniki:
    ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)
    kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)
    kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto
    garść orzechów włoskich
    1 duży pomidor albo kilka koktajlowych
    1 ser z niebieską albo zielona pleśnią
    sos balsamiczny albo zwyczajny winegret
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka z daktylami 1. Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym.

Porady

sałatka, sałata, daktyle, ser pleśniowy, orzechy włoskie,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować