Oto bogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki.
Składniki:
Składniki:
ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)
kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto
garść orzechów włoskich
1 duży pomidor albo kilka koktajlowych
1 ser z niebieską albo zielona pleśnią
sos balsamiczny albo zwyczajny winegret
olej do smażenia
Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym.
Porady
sałatka, sałata, daktyle, ser pleśniowy, orzechy włoskie,
Komentarze