Sałatka z grillowanym kurczakiem, pieczarkami i rukolą

4.5 (188 ocen)

  • 20 min

Grillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    1 podwójna pierś z kurczaka
    sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
    opakowanie rukoli
    ½ czerwonej papryki
    200g pieczarek
    oliwa do smażenia
    dressing:
    2 łyżki musztardy dijon
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka balsamico (opcjonalnie)
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem, pieczarkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy nieco oliwmy na małej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy aż odparują większą cześć wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia.

    Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki kurczaka i grillujemy na złoto z obu stron. Przestudzamy.

    Na talerzach układamy garść rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych pieczarek. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Układamy na sałatce.
    W kubku mieszamy oliwę z musztardą dijon i opcjonalnie balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rukola Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować