"Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym.
30 min
Składniki:
Dla 2-3 osób:
2 filety z karmazyna
70g rukoli
25g kiełków z rzodkiewki
1 ogórek świeży
1 czerwona papryka
1 woreczek ryżu
ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml)
1 marynowana czerwona papryka
sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
przyprawa do ryb
Sałatka z grillowanym karmazynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty.
Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma ości. Oprószamy przyprawą do ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20 minut (użyłam grilla elektrycznego).
Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko studzimy.
Paprykę i świeżego ogórka kroimy w małe kostki.
Oliwę mieszamy z ok 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki
Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy.
Komentarze