Sałatka z grillowanym karmazynem

0 (0 ocen)

  • 30 min

"Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym.

  • 30 min

Składniki:

  • Dla 2-3 osób:
    2 filety z karmazyna
    70g rukoli
    25g kiełków z rzodkiewki
    1 ogórek świeży
    1 czerwona papryka
    1 woreczek ryżu
    ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml)
    1 marynowana czerwona papryka
    sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
    przyprawa do ryb

Sałatka z grillowanym karmazynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łączymy składniki 1. Rukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty.
    Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma ości. Oprószamy przyprawą do ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20 minut (użyłam grilla elektrycznego).
    Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko studzimy.
    Paprykę i świeżego ogórka kroimy w małe kostki.
    Oliwę mieszamy z ok 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki
    Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy