Sałatka z grillowaną dynią, szpinakiem i fetą

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Pyszna i pożywna sałatka z grillowaną dynią i nutą pomarańczy.

  • 15 min

Składniki:

  • 100 g szpinaku
    200 g dyni
    150 g pomidorków cherry
    1 mała czerwona cebula
    150 g sera feta
    2 łyżki pestek dyni
    1/2 łyżki oleju
    szczypta płatków chili
    Dressing:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Sałatka z grillowaną dynią, szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skóry, posmarować olejem i posypać płatkami chili. Grillować z obu stron do miękkości. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć szpinak, dynię, pokrojone pomidory cherry, pokrojoną na krążki cebulę i fetę w kostkach. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i posypać prażonymi ziarnami dyni. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować