Sałatka z grillowaną cukinią, gruszką i serem pleśniowym

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Sałatka z grillowanymi warzywami i chrupiącym serem, muśnięta malinowym sosem. Dla wszystkich, którzy lubią słodko-słone połączenia smakowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    1 niezbyt dojrzała gruszka
    100 g sera z niebieską pleśnią
    2-3 młode cebulki
    kilka listków tymianku i drobnej bazylii
    trochę oliwy

    Sos malinowy:
    2 garście malin, mogą być mrożone
    sól, pieprz
    1-2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego o posmaku cytrynowym (lub innym)
    1-2 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Dressing Winegret Ser

Sałatka z grillowaną cukinią, gruszką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowanie cukini i gruszki 1. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy posmaruj odrobiną oliwy, można pędzelkiem silikownowym. Rozgrzej patelnię grillową i układaj cukinię. Grilluj aż zmięknie i pozostaną na niej od strony grillowania paski. Przewracaj ją na drugą stronę. Ściągaj i odkładaj na talerz.
  • 2. Gruszkę umyj, nie obieraj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w szerokie paski. Zgrilluj na patelni. Odłóż na talerz.
  • Grillowanie sera, cebulek i cukini 3. Ser pokrój w niezbyt cienkie pasy. Grilluj krótko do momentu rozpoczęcia topnienia sera.
  • 4. Cebulki przekrój na pół i również zgrilluj.
  • 5. Na sos: maliny wrzuć do garnuszka i podgrzewaj, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko do innej miski i dopraw solą, pieprzem, octem balsamicznym, miodem.
  • 6. Na talerze układaj z fantazją cukinię, gruszkę, ser, cebulki, muśnij całość malinowym sosem i posyp listkami tymianku i bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować