Sałatka z grillowanymi warzywami i chrupiącym serem, muśnięta malinowym sosem. Dla wszystkich, którzy lubią słodko-słone połączenia smakowe.
30 min
Składniki:
1 duża cukinia
1 niezbyt dojrzała gruszka
100 g sera z niebieską pleśnią
2-3 młode cebulki
kilka listków tymianku i drobnej bazylii
trochę oliwy
Sos malinowy:
2 garście malin, mogą być mrożone
sól, pieprz
1-2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego o posmaku cytrynowym (lub innym)
1-2 łyżeczki miodu
Sałatka z grillowaną cukinią, gruszką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy posmaruj odrobiną oliwy, można pędzelkiem silikownowym. Rozgrzej patelnię grillową i układaj cukinię. Grilluj aż zmięknie i pozostaną na niej od strony grillowania paski. Przewracaj ją na drugą stronę. Ściągaj i odkładaj na talerz.
2.Gruszkę umyj, nie obieraj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w szerokie paski. Zgrilluj na patelni. Odłóż na talerz.
3.Ser pokrój w niezbyt cienkie pasy. Grilluj krótko do momentu rozpoczęcia topnienia sera.
4.Cebulki przekrój na pół i również zgrilluj.
5.Na sos: maliny wrzuć do garnuszka i podgrzewaj, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko do innej miski i dopraw solą, pieprzem, octem balsamicznym, miodem.
6.Na talerze układaj z fantazją cukinię, gruszkę, ser, cebulki, muśnij całość malinowym sosem i posyp listkami tymianku i bazylii.
Komentarze